10 Event marketing taktieken (deel 2)


In deel 1 kon je lezen waarom het belangrijk is om je boodschappen op te delen en als hapjes te serveren aan je publiek.  In het tweede deel gaan we meer concreet in op waarover je allemaal kan communiceren.

6. 100 calorie-ervaring

Laten we event marketing volledig opnieuw ontwikkelen en laten we MET onze doelgroepen praten en plaats van TEGEN.  We leven in een snack-cultuur, dus verwacht niet van je publiek dat het gaat zitten om een groot en lang durend banket aan zware marketing tot zich te nemen in één keer.  Dit is hoe je mensen warm maakt om te registreren voor je event en er ook aanwezig te zijn.

Probeer te dinken in termen van een proeverij – een rij smaakmakertjes of een walking dinner met kleine gerechtjes – geen banket.

Deel je marketingboodschap op in een serie kleine, makkelijk verteerbare en smaakvolle hapjes, die telkens focussen op één event experience.  Bezorg deze in een campagne van korte, eenvoudige, conversationale updates.  Dit zijn je verslavende snacks.

Per week 1 email werkt prima.  Vertel je doelgroep telkens een interessant, waardevol en up-to-date feit.  Je doelstelling is om de mogelijke deelnemers het gevoel van belangrijkheid te geven en zo te verbinden aan je event. Dit is de waardevolle betrokkenheid die je wil.  Wat een aantal spam-berichten had kunnen zijn, is nu een aanhoudende conversatie.

Hieronder volgen een aantal kooktips voor je verslavende snacks.  Elk is op zich een marketing touch point.

De totaal-beleving

Beeld u de ganse snoepwinkel in die je mogelijke deelnemers kunnen beleven tijdens je event. Dat is exact wat je in handen hebt.  Belicht de totaalbeleving van het event en niet enkel de locatie en data.  Denk aan veel werkwoorden en actie en niet gewoon een lijstje titels.

De spreker-beleving

Zet je geweldige sprekers in de kijker, met hun CV en track record.  Behandel hen als stars.  Maak van elke spreker een “niet-te-missen”. Heb je echt een grote naam te pakken, maak dan een aparte aankondiging.

De sessie-beleving

Dit is de boodschap met grote impact. Dé sleutel is om deze te verpakken als “insider” informatie. Deelnemers krijgen een scoop. Geef je publiek een aantal sappige details om hun honger op te wekken.  Wees niet bang van een beetje controverse. Er moet niets algemeens zijn aan een “algemene sessie”.

De workshop-beleving

Vergeet wat workshops zijn – focus op wat ze doen. Wat zullen deelnemers meenemen uit de sessie ? Het idee is om de workshop aan te kondigen als actueel, cutting-edge en als een direct antwoord op de veranderende behoeftes van het publiek. Workshops hebben het potentieel in zich om de meeste meerwaarde te leveren.

De beurs-beleving

Beurzen kunnen makkelijk verdrinken in de hoeveelheid informatie die je erover kwijt kan. Concentreer je op de aankondiging van primeurs, nieuwe producten, trends of technologie aanwezig op de beurs.  Heb je tijd gemaakt voor netwerk-gelegenheid of praktijkdemo’s?  Je sponsors zullen blij zijn met de aandacht en dit verhoogt hun betrokkenheid.

Deel elke week een nieuwtje en vergeet je borrels of happy hours niet.  Je verkoopt niet, je vertelt!

7. Maak klanten warm om te registreren

Dit is belangrijk, maar ik hint niet op uitgebreide boodschappen. Elke communicatie bestaat uit een titel, 2-3 zinnen, een afbeelding en een link – dat is het. De boodschap informeel, persoonlijk en toegankelijk brengen, maakt van deze strategie een winnaar.

Gebruik deze tips om na te denken in groep en je eigen marketing snacks te creëren.  Onthoud dat je altijd ervaringen en waarde moet overbrengen.  Stuur regelmatig voorproefjes die de aandacht trekken.  Naarmate de details van je event zich concretiseren, creëer je marketing hapjes met nieuwe aankondigingen.

  • Minister-President deelt zijn kijk op de uitbreiding van Haven Antwerpen
  • Belangrijke spreker opent debat
  • Workshop “Verdubbel je omzet” toegvoegd aan programma
  • Party All Night na eerste beursdag

8. Laat klanten proeven

De hierboven beschreven strategie en taktieken zullen zeker een merkbaar effect hebben, maar laten we gaan voor het vuurwerk.  Laten we de betrokkenheid hoog de lucht in jagen. Laten we de potentiële deelnemer een echte voorsmaak geven van de inhoud en ervaring van het event!

Zou je een 60” flat-screen TV kopen als je alleen maar de doos kon zien? Zou je naar een schoenwinkel gaan en een paartje kopen als je ze niet kon passen ?  Nee, dus laten we niet verwachten dat bezoekers tijd en geld spenderen om je event bij te wonen zonder dat ze weten wat ze kopen.  Want laten we duidelijk zijn, ze kopen je event.

Geef voorbeelden weg:

  • Een uittreksel van de speech van de Minister-President
  • De inhoudstafel van een sessie
  • De menu van een diner

Je geeft niet de ganse verrassing weg – je bouwt de interesse op en het verslavend gevoel van meer te weten dan anderen. 

9. Engageer fans

Hapklare marketing serveren zorgt voor momentum en onverwachte returns. Samen met elk mini-engagement, bouw je een beeld van de ervaring op in de gedachten van je publiek.  Vrij snel zal je zien dat mensen over je event praten.  Ze zullen met hun vrienden en met jou delen wat ze goed vinden of wat ze niet zo leuk ervaren. Ze bezorgen je instant feedback en publiciteit met likes, (re)tweets, reviews en wat nog meer.

10. Wedden dat je meer wil

Mensen willen deel uitmaken van deze conversaties. Is de locatie levensbepalend ?  Nee, vermeld het dan gewoon als een praktisch detail en focus je aandacht op de ervaring die je bezoekers niet willen missen.  Wat staat er te gebeuren ?  Wat maakt het event opwindend ?  Wie kan ik ontmoeten ?  Waar kan ik over praten?  Wat kan ik leren?

Volg deze strategie en taktieken en je marketing campagne kan uitgroeien tot een aanhoudende stroom van informatie die spanning opbouwt en zodoende registraties voor je event.  Wees niet bang om het plezierig, verrassend en emotioneel te maken.  Hou je publiek geïnteresseerd en hongerig voor wat gaat komen.

Zij zullen zich snel realiseren dat hun aanwezigheid noodzakelijk is.  Het wordt HUN event, en dus moeten ze er wel zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s