In de komende reeks van 2-3 berichten, we zien wel waar we eindigen, doe ik een poging om te schetsen wie de opkomende generaties bezoekers zijn in het beurs- en business eventlandschap zijn. Wat hun gewoonten zijn, en hoe die vertaald kunnen worden naar de wereld van events. Ik zal mij daarbij baseren op heel wat wetenschappelijk en academisch denkwerk van de recente voorbije jaren in binnen- en buitenland. En op mijn eigen ervaringen natuurlijk.
Laat ik beginnen met de stelling dat het huidig publiek voor (vak)beurzen en business events, zoals congressen, seminars, workshops,… nog zeer vaak bestaat uit :
- mannen (70-75%, met pieken van >85%)
- ouder dan 40 jaar (50%)
- in een leidinggevende functie (afhankelijk van het type event en het onderwerp, tussen 40-90%)
- bij een groot bedrijf van >100 werknemers (25%, t.o.v. 1-2% in landelijke score)
Dit archetype van de bezoeker is echter geen lang leven meer beschoren. Steeds meer vrouwen vinden, eindelijk en terecht, de weg naar C-level functies in grote bedrijven. Steeds meer vrouwen starten gewoon hun eigen succesvolle bedrijf. Het ondernemerschap, hoewel in België niet altijd even stimulerend ondersteund door de overheid, begint steeds jonger te wriemelen als een aanstekelijke jeuk. Dat ondernemerschap wordt ook bij medewerkers van bedrijven steeds meer gewaardeerd en gestimuleerd. Op die manier vervallen in kleine en grote bedrijven steeds meer de traditionele lijnen van hiërarchie. Die twee gaan namelijk niet zo goed samen : ondernemerschap en hiërarchie. Een groeiende vraag naar specialisatie komt voort uit de technologische complexiteit en zorgt voor kleinere bedrijven en meer samenwerking, co-productie en partnerships.
De toekomstige bezoeker van events en (vak)beurzen zal dus eerder een man/vrouw zijn van 25-35 jaar die het eigen bedrijf of datgene waar hij/zij werkt actief en dynamisch doorheen het doolhof van uitdagingen loodst waarmee ze geconfronteerd worden. Dat doolhof wordt gecreëerd door de revolutionaire snelheid van technologische vooruitgang en de machtsgreep van de consument. Hij/zij zal op events op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingen, nieuwe ideeën en verdere specialisatie.
Wie zijn deze mannen en vrouwen, wat zijn hun dagelijkse gewoontes en waar hechten ze belang aan ?
We hebben het dus over de generaties X (MTV generatie) en Y (Millenials). Generatie X wordt algemeen aanvaard in de Westerse wereld als zij geboren tussen 1964 en 1983. Generatie Y is, crhonologisch opvolgend, zij geboren van 1984 tot 2003. Hoewel generatie X dus ook mensen bevat van 45-50 jaar, zal ik vooral focussen op de groep van 35-45 jaar. En waar in generatie Y ook mensen zitten van 11-20 jaar oud, acht ik die nog wat jong om op eigen houtje vakbeurzen en business events te bezoeken en concentreer ik mij daar dus op de 20-35 jaar oudere medemensen.
Het is overduidelijk dat er behoorlijke verschillen bestaan tussen die twee leeftijdsgroepen (20-35 jaar / 35-45 jaar) in hoe zij in het leven staan, hoe ze omgaan met elkaar, met hun omgeving, met zakendoen, met technologie en met zoveel andere dingen. Ik wil vooral schetsen hoe je als event-organisator kan inspelen op wat zij verwachten.
- Generatie X-ers zijn kritisch en cynisch ingesteld ten aanzien van samenleving, de media, massaconsumptie, informatie en bedrijven, opgegroeid in politiek woelige jaren en jaloers op de babyboomers.
- Het is tevens de eerste generatie die het economisch minder goed doet dan de vorige generatie. 1 op 3 denkt dat de reserves in de sociale zekerheid, met name pensioen, opgebruikt zullen zijn wanneer zij ervoor in aanmerking zullen komen.
- Ze hebben ook het meest te lijden onder de economische crisis. 4 op 10 zegt meer “doe-het-zelf” te moeten doen door de financiële crisis.
- Generation X-ers zijn opgegroeid in gezinnen met twee hard-werkende ouders, stijgende aantallen scheidingen en werklozen.
- Deze generatie is gesteld op familie en een goede werk/leven-balans.
- Generatie X heeft leren werken met technologie zoals computers, smartphones en tablets gedurende hun professionele loopbaan.
- Generatie X heeft een veel hogere mate van opleiding dan de vorige generatie maar minder impact (gehad) op de samenleving, politiek en economie in termen van policy making.
- Generatie X-ers werden gedwongen sneller volwassen te zijn en onder de rok van mama uit te kruipen.
Als tegenreactie gedragen zij zich individualistisch, pragmatisch en enorm prijsbewust, willen een persoonlijke benadering, hechten ze geen geloof aan advertenties of andere publiciteit en werken ze half digitaal en half analoog. Generatie X is bovendien een smalle generatieband.
Hoe vertaalt zich dit in hun gewoontes en verwachtingen tijdens events ?
Hij/zij wil
- duidelijke en eerlijke communicatie
- duidelijke, all-in maar voordelige prijzen bekomen
- wil persoonlijk en gericht benaderd worden
- wil nog voldoende tijd overhouden voor de familie.
Time is money zeg maar. Het is dus belangrijk om Generatie X te helpen tijd te besparen door in te zetten op een vlotte en voordelige (met korting) online ticket verkoop, snelle toegangsregistratie (fast lane), een gepersonaliseerde route doorheen het event, kinderopvang, een alternatief programma voor de andere gezinsleden.
Generatie X gebruikt e-mail, sms, websites en de (mobiele) telefoon om te communiceren. Generatie X gaat zelf op zoek naar interessante informatie die helpt bij het maken van beslissingen en valt terug op de eigen inzichten en kritische reflexen. Generatie X sluit deals en partnerships af in een face-to-face meeting. Generatie X vind je snel terug op (vak)beurzen en vertegenwoordigd er zelfs de grootste groep bezoekers.
In de volgende post focus ik natuurlijk op Generatie Y en de verschillen tussen beide generaties.
Pingback: De eventbezoeker in 2015 : deel 2 | adekSpo