De eventbezoeker in 2015 : deel 2


reinventwork_entrepreneuerialZoals aangekondigd in het vorige artikel over generatie X, overlopen we vandaag de daaropvolgende generatie Y, tussen 20 en 35 jaar jong.  De opkomende jonge professionals of nieuwbakken entrepreneurs die vaak rechtstreeks vanop de schoolbanken een eigen succesvol bedrijf opstarten.  Vaak opgebouwd rond één of andere technologische ontwikkeling of trend.

Generatie Y of de Millenials worden vaak bestempeld als ‘Ik-centrisch’, met een zware focus op de eigen persoon.  Ingegeven vanuit een ontegensprekelijke en comfortabele zekerheid om gepamperd te worden door de familie, de school en sportclub vanaf de geboorte tot lang na het einde van de schoolcarrière.  Bovendien werden zij van kleinsaf sterk betrokken in familiale beslissingen en is er daardoor een andere band ontstaan met de ouders, een meer vriendschappelijke band op gelijke voet.

Haaks daarop merk je dat Millenials meer belang hechten aan de groep, de gemeenschap en vrienden, zowel privé als professioneel.  Ze willen er althans makkelijk en snel mee in contact kunnen komen, niet noodzakelijk fysiek en er hun voordeel mee doen : kennis verzamelen en delen, groepsaankopen realiseren, het gebruik van objecten delen.  Kennis en vaardigheden worden in groep omgezet in waarde en status.  Bovendien bekijken ze groepen en de samenleving met andere ogen en in een andere institutionele context dan de vorige generaties, waarbij slechts 35% interesse toont in politiek. *1

De oudere Millenials zijn, eerder onverwacht want zich sterk bewust van bepaalde globale problemen (armoede-rijkdom-kloof, milieu,…) en hoog-opgeleid, optimistischer over de toekomst.  Hoewel ze de eerste generatie is die zich zorgen moet maken over werk en pensioenen en daar van bij de start van de loopbaan zelf voor zorgt.  Ondanks de financiële crisis blijven ze ervan overtuigd – tegen beter weten in ? – dat de beste economsiche jaren nog zullen komen.  Velen, zeker indien zij hun job hebben behouden, hebben natuurlijk de impact op eigendom niet of minder hard gemerkt, net omdat er nog weinig eigendom is op hun leeftijd.  Maar dat betekent niet dat ze er geen belang aan hechten, 75% acht rijkdom een belangrijke sociale indicator. *1  Om die redenen worden de Millenials ook wel eens Generatie Boomerang genoemd, omdat ze door de moeilijke tijden en dito arbeidsmarkt gedwongen worden om bepaalde milestones in hun leven uit te stellen en bijvoorbeeld in het ouderlijk huis te blijven wonen of er terug te keren.

Millenials zijn opgegroeid, ja ook die ouder dan 20, mét (mobiele) technologie.  Zij gebruiken online diensten om te communiceren, sociale netwerken, berichten en tweets.  Ze zijn sterk gefocust op visuele informatie : foto’s, video, infographics,… en hebben een korte aandachtsspanne.  Vine is een online social service gebaseerd op informatie gebald in video-montages van 6 seconden.  Bovendien willen ze meer beleving (ze groeiden op met spelconsoles) en gepaste informatie en geen verkoopspraat.  Daarom heeft 60% meer vertrouwen in informatie van vrienden en kennissen dan van marketingdiensten.

Hoe gebruik je dit als eventorganisator ?

Generatie Y wil :

  • informatie op maat, in een leuke activiteit en geen vermomde verkoop
  • die informatie meteen on-the-spot en in een aantrekkelijk en overzichtelijk visueel jasje
  • kennis en vaardigheden meenemen en delen met hun groepen (collega’s, vrienden, leveranciers)
  • zorg dragen voor de planeet door technologie te gebruiken
  • problemen oplossen
  • iets beleven, fun maken

Maak van je vakbeurs dus een event, letterlijk en figuurlijk.  Voeg een aantal seminars, workshops of een heus congres toe.  Betrek je publiek in de samenstelling van het programma en het verloop van de sessies dankzij interactieve digitale technologie.  Zet je standhouders aan tot het organiseren van demo’s, los van teveel verkoopsgebabbel.  Maak thematische routes, voorzie een event-app die toelaat een gepersonaliseerde looproute te volgen.  Zet een online car-sharing dienst op je event website.  Communiceer over je inspanningen om de milieu-impact te reduceren.  Betrek hierin je leveranciers, standhouders en sponsors.  Creëer een spel in je event-app, bijvoorbeeld een foto-contest.  Zet informatie-zuilen met aantrekkelijke infographics over de sector.  Gebruik QR-codes met links naar nog meer visuele informatie (filmpjes, foto’s).  Geef je standhouders en sprekers de tip om zoveel mogelijk informatie digitaal uit te delen dankzij je event-app.  Millinials willen die informatie zo snel mogelijk delen.

Ik hoor de vraag al : telt ‘time is money’ dan niet voor deze generatie zoals voor Generatie X ?  Tuurlijk wel !  En zelfs in die mate dat, waar Generatie X een trage toegangsregistratie of haperende online registratie nog vriendelijk door de vingers ziet om toch maar interessante mensen te ontmoeten, dit voor de Millenials echt ‘inexcusable’ is en dus de doodsteek voor je event.  Millenials willen meer meenemen uit een eventbezoek dan een babbeltje met een paar mensen en de belofte om na een tijdje gecontacteerd te worden om iets te kopen.

Generatie Y is op dit moment, zeker op vakbeurzen, nog een minder grote groep dan Generatie X en ook een groep die misschien naar aankoopkracht nog wat achterhinkt op Generatie X.  Maar hoe lang nog ?  In technologische sectoren of voor hoog-technologische aankopen zal Generatie Y zeker beslissingsnemer of sterk beslissingsbeïnvloeder zijn of binnenkort worden.  Bovendien is de vraag of die ondervertegenwoordiging van Generatie Y op vakbeurzen niet eerder het gevolg is van de traditionele vormgeving en uitvoering van dit soort events, onaangepast aan de behoeftes van de Millenials?

*1 The University of Michigan’s Monitoring the Future study of high school seniors

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s